Nem tudsz nagyobb profitot termelni növekedés nélkül. De a növekedés nagyon ritkán megy végbe csak úgy, magától, ez általában sokkal inkább stratégiai megközelítés eredménye. 4 alapvető stratégiát tudsz használni az üzleted növelésére. Diverzifikáció, Termékfejlesztés, Piaci terjeszkedés széles körű piaci bevezetés/ piaci lefedettség növelése (market penetration).

Diverzifikáció

A Diverzifikáció az, amikor a meglévő terméked mellé teljesen új piacra teljesen új terméket fejlesztesz. Ez egy nagy hozammal kecsekető stratégia, hiszen megmarad a magkompetenciád, és mellé valami újat hozol be. Ha esetleg az eredeti szektorodban beüt valamiféle krízishelyzet, kifejezetten jól jön az, ha több lábon áll a céged. Azonban pontosan ez a legnagyobb kockázata a diverzifikációinak, hogy teljesen új dolgot hozol létre egy olyan piacon, amit kevésbé ismersz, mint a sajátod. Ha ebbe belebuksz az a magkompetenciádba tartozó üzletágat is megrengetheti.

Termékfejlesztés

A termékfejlesztés egyszerűen annyit jelent, hogy a meglévő piacodra fejlesztesz egy új terméket. Erre remek példa az Exit the Room fejlesztése az online szabadulószoba. Ők szabadulószoba üzemeltetéssel foglalkoznak, ez az a hely, ahova elmész bevezetnek egy szobába, és neked különböző feladványok megoldásán keresztül kell megtalálnod a kivezető utat. A Corona vírus járvány kitörésekor ők is mint minden a szektorban üzemelő cég bezárásra kényszerültek, mert járványügyi szempontból előnytelen, ha többen vannak összezárva viszonylag kis helyre és ott mindent összefogdosnak. Így született az ötlet, hogy a helyen csak a játékmester van, a játékosok pedig otthon ülve online irányítják őket. Tehát nekik megvolt a saját piacuk, ahol a kormányrendelet értelmében a teljes konkurencia zárva tart, ők pedig kijöttek ezzel az új online megoldással és lefölözték a piacot.

Piaci terjeszkedés

A piaci terjeszkedés (market expansion) során a meglévő termékportfóliódnak keresel új piacokat. Ez lehet egy egyszerű külföldi terjeszkedés, vagy új piaci szegmenst keresel a termékednek. Például egy élményfestés szolgáltatást amit b2c szegmensben értékesítesz a végfelhasználók számra, bevezetsz a vállalati piacra csapatépítésként.

Árazás

Market penetration

Nem is tudom, hogy ildomos fordítani ezt a kifejezést talán a széles körű piaci bevezetés/ piaci lefedettség növelése a legmegfelelőbb. A lényege, hogy ez esetben nem keresel új piacot, és nem fejlesztesz terméket, hanem a meglévő terméked piaci részesedését növeled. Ez lehet befolyásolni az árazással, mivel az emberek ár érzékenyek, ez jellemzően árcsökkentést jelent. Az árcsökkentés szó láttán most ráncolod a szemöldököd, és azt kérdezed mégis, hogyan növelné ez az üzletedet. Egyszerűen, tegyük fel van egy terméked, amit 100 Euróért értékesítesz, 5 Euró költséged van vele, de havonta csak 10 darabot tudsz belőle eladni, ezzel 950 Euró profitra teszel szert. De ha csökkented az árakat 20% és ettől mindössze 3 darabbal több terméket tudsz eladni akkor már 25 Euró extra profitra tettél szert az eredeti modellhez képest. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a termék és a termelési folyamat fejlesztésével csökkenthető a költség. Azaz tovább nő a profitrátád.

A másik út pedig az, hogy magasabb sebességbe kapcsolod a marketing gépezettet, és több érdeklődőt vonzol be, akiket hatékonyabban konvertálsz vásárlóvá.